Optimale akoestiek in huis
4 augustus '21
In een woon- of werkruimte is altijd wel geluid aanwezig. Je houdt bijvoorbeeld van een rustig achtergrondmuziekje bij wat kaarslicht. Je luistert hoe je zoon het zoveelste nummer repeteert op zijn gitaar of je hoort hoe de printer die laatste A4’tjes er uitgooit. Het zijn allemaal geluiden waar je wellicht weinig last van hebt. Tenzij er een slechte akoestiek is. Wil je weten hoe je dit verbetert? Lees dan snel verder.
Wat is akoestiek?
Akoestiek is de manier waarop geluid zich voortplant in een ruimte. Zo kan een ruimte geluid absorberen, maar ook weerkaatsen. In dat laatste geval krijg je een onaangenaam geluid. Zeker bij materialen als staal, beton en glas is dat een veelvoorkomend probleem. Een slechte geluidsabsorptie of akoestiek herken je aan 4 signalen:
- een echo;
- een galm;
- versterking van harde geluiden;
- het feit dat je anderen moeilijk kunt verstaan.
Tips om de akoestiek te optimaliseren
Beschik je over een moderne woning of werkruimte met betonnen muren en plafonds? Met de 5 onderstaande tips zorg je voor een optimale akoestiek.
1. Functionele hoekjes
Met een ruimte die is opgedeeld in verschillende delen, geef je ieder deel een eigen functie. Zo wordt een grote ruimte meteen een stuk gezelliger! Daarnaast voorkom je door de verdeling van de ruimte dat geluid van de ene naar de andere muur weerkaatst. Zo verbetert dus de akoestiek. Afzonderlijke delen creëer je met behulp van zogenaamde room dividers. Zet bijvoorbeeld een voorwerp los van de muur in het midden van de ruimte of juist haaks op de muur. Hier kun je verschillende objecten voor gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- losse fauteuils;
- hoge, verrijdbare plantenbakken;
- open of gesloten kasten;
- boekenrekken;
- kamerschermen, bijvoorbeeld in de vorm van houten takken of bamboe;
- modulaire wandpanelen;
- Japanse of industriële zwarte panelen;
- een muur met mos of beplanting.
2. Speel met stoffen
Een thuisgevoel creëer je niet alleen door de juiste verf of wat decoratiespullen te kiezen. Ook de gebruikte stoffen bepalen de sfeer in je woonruimte. Deze zijn ook nog eens formidabel in de opname van geluid. Hoe dikker de stof en hoe hoger de kwaliteit, hoe beter de akoestiek. Zo kun je kiezen voor geluiddempende of geluidsisolerende (over)gordijnen of akoestische transparante gordijnen. Maar ook bijvoorbeeld:
- jaloezieën
- plisségordijnen
- lamellen
- silhouettes
- vouwgordijnen
- rolgordijnen
3. Ga voor een geluid-vriendelijke vloer
Een beton- of marmerlook kan te gek zijn in een moderne werkruimte of in een loft. Maar wat geluidsisolatie betreft, is dat niet altijd de beste keuze. Uiteraard zijn daar oplossing voor te vinden. Zo kun je onder de harde vloer hoogwaardig isolatiemateriaal laten leggen. Maar wist je dat ook de vloersoort de akoestiek in je ruimte bepaalt? Hout werkt bijvoorbeeld isolerend in tegenstelling tot beton.
Kun je zo’n harde vloer toch niet weerstaan? Maak hem dan ‘zachter’ met een dik, pluizig vloerkleed, bij voorkeur een hoogpolig exemplaar. Zo heb je meteen ook een leuke eyecatcher in huis.
4. Zorg voor genoeg meubilair
Less is more. Dat is vaak het geval als het over interieurvormgeving gaat, maar niet als het om akoestiek draait. Meubels absorberen geluid. Hoe meer meubilair, hoe beter de akoestiek. Net zoals bij vloeren, speelt ook het materiaal van je meubels een essentiële rol. Gestoffeerde meubels werken meer geluidsabsorberend dan hout of kunststof bijvoorbeeld. Denk hierbij aan een bank of fauteuil van velours, katoen, microvezel, viscose, linnen of wol.
5. Decoreer je muur
Wist je dat kamerplanten en voorwerpen die je aan de muur hangt, een positieve invloed op de akoestiek hebben? Als je verhuist, merk je het zodra de planten in de verhuiswagen staan en je de laatste decoratiespullen van de wanden hebt gehaald. Het galmt ineens in het lege huis. Decoratiemateriaal is dus ideaal om de akoestiek in je ruimte te verbeteren. Dus zet een paar mooie grote planten neer en kleed de muren aan met accessoires zoals bijvoorbeeld:
- een wandklok;
- akoestische schilderijen of foto’s op canvas;
- een magneetbord;
- spiegels;
- boekenplanken.